MASSZÁZS CENTRUM NYÍREGYHÁZA

A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb természetes módszer az egészség megőrzésére, a betegség megelőzésére!

 

Folyadék, folyadék, folyadék...!!!!
 viz.jpg
 .... és még egyszer mondom: inni, inni, inni kell vizet!!!! Sajnos tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy általában sokkal többet koncentrálunk mi emberek a szilárd ételek bevitelére, mint a folyadékfogyasztásra. Pedig pont fordítva kellene!
Valószínű, lassan már erről kezdek "elhíresülni", hiszen ennek fontosságát hangsúlyozom vendégeimnek.
Masszázs előtt és után is inni kell!  Masszázs hatására beindul a szervezet, frissül többek között a nyirok keringése, megindul a méreganyagok elszállítása, és ha ezeknek nem segítünk kijutni a szervezetből, akkor amellett, hogy vissza fognak épülni, előtte még egy jó kis fejfájást, fáradtságot okozhatnak pár órával masszázs után. 
Pont ezért, masszázs után mindig fokozottan kell arra figyelni, hogy elegendő folyadékot vigyünk be szervezetünkbe.
A folyadék legyen szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák (nem cukorral!) vagy frissen facsart gyümölcs-, zöldséglevek. Amennyiben masszázs után néhány órával fáradtságot, fejfájást tapasztalsz, mindenképpen kezdj el vizet inni, hiszen ennek legfőbb okozója, hogy nem vettél magadhoz elég folyadékot.
-----------------------------------------------------------------
 

Az érintés varázsa

Mára a tudomány bebizonyította, hogy melegség és fizikai érintés hiányában testi-lelki bajokkal kell számolnunk. 

A szakemberek szerint nem a látásunk vagy a hallásunk, hanem a tapintás a legfontosabb érzékszervünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az ember megszülethet és életben maradhat vakon vagy süketen, de senki nem születik a tapintás készsége nélkül. 

Felszabadulnak a boldogság hormonjai 

Amikor megérintenek, simogatnak, masszíroznak minket, akkor a szervezetünkben komplex folyamatok játszódnak le. Az érintés hatására információk sokasága áramlik át a testünkön. A bőr teljes felületén kétmilliárd szabad idegvégződés található, és ezek csak egyik típusát jelentik az emberi testben rejtőző tapintási szenzoroknak. A látásunkhoz vagy a hallásunkhoz mérve a tapintásérzékünk sokkal komplexebb. Ezeket a tapintási receptorokat – szemben mondjuk a szaglással – nem tudjuk figyelmen kívül hagyni vagy teljesen kikapcsolni, sem alvás közben, sem éber állapotban. 

Azt ma már jól tudjuk, hogy az érintési ingerek hatására hormonok egész sora választódik ki. Közéjük tartozik például a kötődés hormonjaként is emlegetett oxitocin, amely lelassítja a szívfrekvenciát, azaz csökkenti szívünk percenkénti összehúzódásainak számát, ellazítja az izomzatot, serkenti a növekedési folyamatot, és depresszióellenes tulajdonsága is van. A különféle masszázstechnikák alkalmazásával ezeket a hatásokat tapasztaljuk meg.

----------------------------------------------------

 

TRIGGERPONTOK - ÉRZÉKENY CSOMÓK

A triggerpontok feszültségpontok, melyek fokozottan érzékenyek és jellegzetesen lokális, de akár kisugárzó fájdalmat okozhatnak. 
Érzékelésük az izomszövetben kisebb-nagyobb csomóként tapinthatóak.

3 stádiumban fordulhatnak elő triggerpontok test szerte:

Aktív triggerpont: tapintása fájdalmas, ez a fájdalom a páciensnek ismerős, illetve kisugárzik egy adott területre.

Látens triggerpont: tapintása fájdalmas, de a páciensnek nem ismerős ez a fájdalom, kisugárzik viszont egy adott területre.

Kezdetleges triggerpont: ez a csomó éppen kialakulóban van, lokálisan jelez fájdalmat a tapintása, nem sugárzik ki.

A megfelelő pontra kivitelezett kezelés egy vagy néhány alkalom után csökkenti a fájdalmat, oldja a merevséget.
---------------------------------------------------------------
 
Gerincsérv

A porckorong kitüremkedése a gerinccsatorna felé, a gerincvelő vagy gyökök kompressziója. Lényege, hogy porckorong külső rostos gyűrűje (anulus fibrosus) valamilyen oknál fogva elvékonyodik , vagy megreped ( degenerálódik, az évek során és a terhelés hatására vizet vesztenek a porcsejtek), a kocsonyás belső rész (nucleus pulposus) kitüremkedik, ami nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, vagy ott levő idegkötegekre.
Elsősorban az ágyéki gerincszakaszon (L4-L5 vagy L5-S1 között), ritkában a nyaki az érzékeny ligamentum longitutudinale posteriust éri el és csak derékfájást, lumbágot okoz. Ha gerincsérv a csatorna felé is betör és eléri a kilépő ideggyököt , lumboischialgiát okoz. 
20 és 40 éves kor között gyakori az előfordulása , a nehéz fizikai munka hajlamosít a gerincsérv kialakulásra.

Tünetek

*hirtelen, heves fájdalom rossz mozdulatra , ami tüsszentésre, köhögésre, mozgásra fokozódik
*gerinc a fájdalom miatt oldalirányban hajlott(kényszertartás)
*a lumbalis paravertebrális izomzat kötött
*a fájdalom kisugározhat, szenzoros és motoros kiesések jöhetnek létre az érintett gyök beidegzésének megfelelően
*a tünetek általában egyoldalúak
*L4 gyök érintettség( L3-L4 csigolyák közötti porckorong prolapusa) comb elülső, laterális részéről a belső boka felé sugárzó fájdalom, és a térdfeszítő izmok gyengülnek
*L5 gyök érintettsége( L4-L5 csigolyák közötti discusprolapusa): fájdalom a lábszár külső elülső részén, fájdalom az öregujjba sugárzik, a beteg a sarkán nehezen jár
*S1 gyök érintettsége (L5-S1 csigolyák közötti discus prolapusa) fájdalom a lábszár hátsó felszínen , a lábszár hátsó külső részén, a külboka és a láb külső szélén a kisujj felé sugárzik. Lábujjhegyen járás nehezített.
------------------------------------------------------------
 

 

Fájós láb


Lábaink egész nap viselik testünk súlyát, ezért gyakran tapasztaljuk, hogy estére fájdalmasan elfáradnak. 

A lábnak igen sokféle fájdalmas bántalma lehet. Ezek a csontokkal, az izmokkal, az inakkal, a szalagokkal, az idegekkel és az erekkel egyaránt kapcsolatosak lehetnek.
A fájós lábak károsan befolyásolják járásunkat, ami végül a lábak és a hátgerinc megerőltetéséhez, deformációjához vezethet.

Ha lábainkról kellő módon gondoskodunk, akkor egész testünk jobban fogja érezni magát!

A lábfájás megelőzése igen fontos, ezért válasszon megfelelő méretű, kényelmes lábbelit, a tyúkeszemet és a bőrkeményedéseket azonnal távolítsa el. 
Erősítse lábizmait, sétáljon sokat.

A talpon több ezer idegvégződés található, ezért rendszeres masszírozása nemcsak a lábfájást enyhíti, de felfrissíti az egész testet.

A külső ingerek hatására az idegrendszer reakciójaként a szervek, szervrendszerek ellátottsága, működése javul.
A többi masszázsfajtához hasonlóan stressz, feszültség
oldásra is alkalmas.

Az egyensúlyi helyzetük a szervezethez képest kicsi felszínekre a lábfejekre terhelődik, ezek jó állapota, jobb állapotba hozása a statikai rendszerünk stabilitását segíti.

Használható állapotfelmérésre, karbantartásra valamint számos tünet enyhíthető, javítható és megszüntethető vele.

Különösen jó hatással van a vér- és nyirokkeringésre és az immunrendszerre, valamint szabályozza a belsőelválasztású mirigyek működését. A masszázs különösen alkalmas a hátfájás és a fejfájás csillapítására, de eredményesen használható túlzott idegesség, alvászavarok és emésztőrendszeri problémák kezelésére is.

A szervezet önszabályozó rendszerének aktivizálásával szinte minden esetben jó eredményeket érhetünk el.
 
----------------------------------------------------------- 

Vegyszermentes tisztítószerek mérgező tisztaság helyett!!!!

Egészségünk az egyik legfontosabb kincsünk, melyet kellő figyelemmel és tudatos életmóddal megőrízhetünk. Környezetünk megóvása gyermegeink élet minőségét is meghatározza.
Takarítani fontos, de nem mindegy, hogy milyen anyagok felhasználásával  tesszük. Kellő elővigyázatosság nélkül a bőrön át, könnyedén szívódnak fel a mérgező anyagok, így a véráramba kerülve a szervezet minden pontjára eljutnak. Ezzel veszélyeztetik egézségünket.


 Íme néhány természetes és környezetbarát tisztítószer, mellyel otthonunkat tisztává tehetjük:


- Ecet: kiváló fertőtlenítő, zsír- és vízkőoldó - bár kellemetlen szútós szaga van.
- Citromsav: a vízkő eltávolítására tökéletes tisztítószer.Vízzel keverve fertőtlenítő hatású, fémek tisztítására alkalmas. Kávé-,teafőző, vízforraló tisztításakor igen hasznos. Nem hagy utóízt!


- Almaecet:krómozott felületekre alkalmazva igen hatékony.


- Szódabikarbóna:jó nedvszívó, szagtalanító - pl: hűtőszekrényben.Súrolásra kiválóan alkalmas.


- Citromlé: természetes savként jól tisztítja fémet és oldja a vízkövet.


- Olívaolaj, lenolaj, méhviasz: bútorok ápolására alkalmas.

 

- Mosószóda: környezetbarát, vízlágyító, zsíroldó hatású.Forró vízben feloldva kiválóan alkalmas a csempék, tűzhelyek takarítására.Szennyezett ruhák áztatásához, mosáshoz mosódió mellé adhatjuk - csupán 1 kávéskanálnyi szükséges!


Illóolaj
okat vízzel higítva használhatunk öblitéshez.


- Mosódió:100%-ban természetes, allergiában szenvedőknek, érzékeny bőrüeknek különösen sokat segíthet!A mosódió héj nagy mennyiségben tartalmaz saponint , amly víz hatására kioldódik. Biztonságosan használható kényes anyagoknál is! Mosás után öblítés nem szükséges.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A gyötrő hátfájás rejtett, háttérben meghúzódó lelki okai!
 
Tudod-e, hogy nem csak a fizikai okok miatt hasogathat a hátad? A fájdalmak mögött lelki konfliktus is húzódhat.
A pszichoszomatikus betegségek lényege, hogy a feldolgozatlan lelki problémák fizikailag is testet öltenek. Fájdalom, betegség vagy egyéb rendellenesség formájában jelezik számodra, hogy valamilyen  lelki teher nyomja a vállad, a hátad!
 
A gyakori hátfájás hátterében állhat a túl sok önként vállalt munka. A feladataiktól elszakadni képtelen, a munkájukhoz mániákusan ragaszkodó emberek gyakran panaszkodnak hátfájásra. A túl sok megoldásra váró szakmai feladatot és problémát a hátadban feszülő izmok makacs, feszítő és állandóan visszatérő fájdalom formájában hálálják meg.
 
Sokat segíthet néhány lazító, relaxáló program beiktatása heti rendszerességgel :
- egy kellemes fürdő
- sportolás 
- masszázs
- szauna
- jóga
 
Rugalmasság:
A nyak hátsó részének merevsége, illetve a begörcsölt hátizmok arra is utalhatnak, hogy bizonyos kérdésekben túlságosan görcsösen ragaszkodsz a saját véleményedhez, álláspontodhoz. Ez a rugalmatlan szemlélet, a kompromisszumkészség hiánya azonban egészségedre nézve nem túl kifizetődő, ugyanis az állandóan feszülő, görcsölő nyaki izmok megakadályozzák az energiaáramlást, az állapot pedig hát-, illetve fejfájáshoz vezet. Ha úgy érzed, talán ez a probléma áll a háttérben, érdemes kicsit nyitottabbá válnod a környezeteddel szemben.
 
Önértékelés:
A kishitűség, az önmagaddal való elégedetlenség vagy az önmegvalósítás hiánya miatt is könnyen kialakulhat hátfájás. Az önértékelési zavarokkal gyakran együtt járó szorongásos problémák következtében is megfájdulhat a hátad. A riadt, nyakat a vállak felé húzó, merev és feszült testtartás miatt előfordulhat, hogy gyakran sajog a csuklyás izmod, de a szorongó állapot a hátad egészét is érintheti. Ha arra gyanakszol, hogy a fájdalom hátterében önértékelési zavarok húzódnak meg, érdemes kineziológus, illetve pszichológus szakember segítségét kérned.
 
Lelki tartás:
Látszik, hogy van tartása - mondják azokra az emberekre, akik szép, egyenes háttal járnak. Egyes vélemények szerint ez a párhuzam nem mindig állja meg a helyét.
A túlságosan merev, görcsös tartás arra is utalhat, hogy valaki a fizikai tartással próbálja meg kompenzálni a lelki tartás hiányát. Az ezzel járó görcsös hátfájdalmak arra figyelmeztethetnek, hogy érdemes elgondolkoznod azon, életed mely területén kell felvállalnod olyan kompromisszumokat, melyek miatt a már említett lelki tartásodat elvesztetted.
 
Érzelmi stressz:
Fokozott érzelmi terheltség, a stressz is okozhatja a  panaszaidat.
 
Van-e a megoldás?
Ha hosszabb ideje fennáll a hátfájás, javasolt felkeresned egy szakembert!
Amennyiben a jelek arra utalnak, hogy makacs, szűnni nem akaró fájdalmaid hátterében érzelmi okok húzódnak meg, érdemes elgondolkoznod a miérteken. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott kineziológus vagy pszichológus szakemberhez fordulni. Az ő segítségével könnyebben felgöngyölíthetők azok a lelki problémák, melyek a hátfájást okozzák.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

AZ ÉLET AJÁNDÉKA
 
Minden ember életében a legdrágább, legfontosabb dolog az egészsége. Természetesnek vesszük, hogy van. Ennek ellenére a legtöbben csak akkor gondolunk az egészségünkre, ha esetleg valami problémánk adódik vele. Ekkor döbbenünk rá mindannyian, hogy nélküle semmink sincs. 
 
" A LEGNAGYOBB GAZDAGSÁG AZ EGÉSZSÉG. "
                           Vergilius (kr.e. 70- kr.e. 19.)
                                                 Római költő
 
Egészségünkre keveset gondolunk mindaddig, amíg jól érezzük magunkat. Akár csak egy megfázás is elegendő ahhoz, hogy mindezt átértékeljük és rájöjjünk mit jelent számunkra az egészség. Ilyenkor semmi másra nem vágyunk a legjobban, csak arra, hogy meggyógyuljunk.
 
EGÉSZSÉGÜNK AJÁNDÉK - AZ ÉLET AJÁNDÉKA, amit nap mint nap megkapunk, melyért KÖSZÖNETTEL tartozunk.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 76
Tegnapi: 92
Heti: 76
Havi: 1 990
Össz.: 216 867
Oldal: Érdekességek
MASSZÁZS CENTRUM NYÍREGYHÁZA - © 2008 - 2019 - masszazscentrum.hupont.hu